SSC CGL solved question paper Tier-I exam 2016 General Awareness pdf

May 29, 2018     bsiddhartha    

SSC CGL solved paper

 

In this Download, you will find 25 solved questions of General Awareness asked in SSC CGL tier-1 exam held on 31st August, 2016 (Morning shift). Please find the questions distribution in this examination in the table given below-

 

Sub-topicsNo. of questions
Geography3
History2
Indian Culture1
Indian Environment2
Economics3
Indian Politics3
Physics3
Biology2
Computer1
Important dates and others1
Sports1
Current affairs3

From the above table, we can conclude that SSC has asked equal number of questions from Economics, Politics, Geography, Physics, and Current Affairs. The level of questions were of very typical and require frequent reading of journals & newspapers. Hence, we recommend you to spend more time on these topics to excel in upcoming SSC CGL exams. Let us go through these questions-

Question 1.Money market is a market for _______________
a. Short term fund
b. Long term fund
c. Negotiable instruments
d. Sale of shares
Ans. Short term fund
Explanation: The money market is where financial instruments with high liquidity and very short maturities are traded. It is used by participants as a means for borrowing and lending in the short term.
Question 2.India shares longest international boundary with which country?
a. Bangladesh
b. China
c. Nepal
d. Bhutan
Ans. Bangladesh
Explanation: India share longest border with Bangladesh a 4,096-kilometer (2,545-mile)-long international border, the fifth-longest land border in the world.
Question 3.The Residuary powers of legislation under Indian Constitution rests with
a. President
b. Prime Minister
c. Parliament
d. States
Ans. Parliament
Explanation: Article 248 (2) of the Constitution of India says that the Parliament has exclusive power to make any law with respect to any matter not enumerated in list II and III.
Question 4.Appointments for all India Services are made by
a. UPSC
b. President
c. Prime Minister
d. Parliament
Ans. President
Explanation: The President of India made decisions to appoint personnel for All India services.
Question 5.In bio fortification technique plant breeders use breeding to overcome
a. Loss due to insect pests
b. Decrease in food production
c. Deficiencies of micronutrients and vitamins
d. Loss due to plant diseases
Ans. Deficiencies of micronutrients and vitamins
Explanation:  Bio-fortification is an upcoming strategy for dealing with deficiencies of micronutrients in the world especially in developing nations.
Question 6.The people of the Indus valley civilization worshipped ____________________.
a. Vishnu
b. Pashupati
c. Indra
d. Brahma
Ans. Pashupati
Explanation: The people of the Indus Valley also appear to have worshipped a male god ‘Pashupati’. The deity is wearing a headdress that has horns, the shape being reminiscent of the crescent moon that modern image of Siva shows on his forehead.
Question 7.The Upanishads are the ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌______________________ .
a. Great Epics
b. Story Books
c. Source of Hindu Philosophy
d. Law Books
Ans. Source of Hindu Philosophy
Explanation: The Upanishads are regarded as part of the Vedas and as such form part of the Hindu scriptures. They primarily discuss philosophy, meditation, and the nature of God.
Question 8.Tsangpo is the other name in Tibet for ____________ .
a. Kosi
b. Gandak
c. Brahmaputra
d. Ganga
Ans. Brahmaputra
Explanation: The Brahmaputra River, also called Yarlung Tsangpo in Tibetan language, originates on the Angsi Glacier located on the northern side of the Himalayas in Burang County of Tibet.
Question 9.The largest herbarium of India is located at 
a. Kolkata
b. Lucknow
c. Mumbai
d. Coimbatore
Ans. Kolkata
Explanation: The largest herbarium in India is INDIAN BOTANICAL GARDEN, Kolkata. It consists of 1000000 number of specimens.
Question 10.Temperature of distant luminous bodies can be determined by 
a. Mercury thermometers
b. Gas thermometers
c. Pyrometers
d. Colour thermometers
Ans. Pyrometers
Explanation: Pyrometer is an instrument used for measuring high temperatures, especially in furnaces and kilns.
Question 11.In IT terminology failure in the kernel is called as
a. crash
b. crash dump
c. dump
d. Kernel error
Ans. crash
Explanation: Failure in Kernel is known as crash.
Question 12.Which of the following institutions was not founded by Mahatama Gandhi?
a. Sabarmati Ashram
b. Sevagram Ashram
c. Vishwa Bharti
d. Phoenix Ashram
Ans. Vishwa Bharti
Explanation: All except Vishwa Bharti were founded by Mahatama Gandhi.
Question 13.Which of the following State has become India’s first carbon free State?
a. Himachal Pradesh
b. Madhya Pradesh
c. Uttar Pradesh
d. Maharashtra
Ans. Himachal Pradesh
Explanation: Himanchal Pradesh is the first state of India to become carbon free state.
Question 14.Energy travels from Sun to Earth through
a. conduction
b. convection
c. radiation
d. modulation
Ans. radiation
Explanation: Electromagnetic energy from the sun comes to Earth in the form of radiation.
Question 15.C.K. Naidu Cup is associated with which of the following sporting events?
a. Tennis
b. Cricket
c. Hockey
d. Golf
Ans. Cricket
Explanation: Cottari Kanakaiya Nayudu was the first captain of the Indian cricket team in Test matches. So, on his name, this cup is associated with cricket.
Question 16.Pump priming should be resorted to at a time of?
a. Inflation
b. Deflation
c. Stagflation
d. Reflation
Ans. Deflation
Explanation: Pump priming is the injection of (relatively small) sums of money by a government into a depressed economy (deflation) through commissioning of public works. Its objective is to increase purchasing power of people.
Question 17.Which is the highest award for gallantry during peace time?
a. Vir Chakra
b. Param Vir Chakra
c. Ashok Chakra
d. Mahavir Chakra
Ans. Ashok Chakra
Explanation: Ashok Chakra Award – An Indian military decoration awarded for valour, courageous action or self-sacrifice away from the battlefield. It is the peacetime equivalent of the Param Vir Chakra. Kirti Chakra – second in order of precedence of peacetime gallantry awards.
Question 18.At Barren Island, the only active volcano in India is situated in 
a. Andaman Islands
b. Nicobar Islands
c. Lakshadweep
d. Minicoy
Ans. Nicobar Islands
Explanation: Barren Island is an island located in the Andaman Sea, dominated by Barren Volcano, the only confirmed active volcano in South Asia, and the only active volcano along a chain of volcanoes from Sumatra to Myanmar.
Question 19.The transfer of minerals from top soil to subsoil through soil-water is called?
a. Percolation
b. Conduction
c. Leaching
d. Transpiration
Ans. Leaching
Explanation: Leaching refers to the loss of water-soluble plant nutrients from the soil, due to rain and irrigation. Soil structure, crop planting, type and application rates of fertilizers, and other factors are taken into account to avoid excessive nutrient loss.
Question 20.Heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of the molecules in
a. Conduction
b. Convection
c. Radiation
d. Both conduction and convection
Ans. Convection
Explanation: Convection is the heat transfer due to bulk movement of molecules within fluids such as gases and liquids, including molten rock.
Question 21.Polio is caused by
a. Bacteria
b. Virus
c. Fungus
d. Protozoa
Ans. Virus
Explanation: Poliomyelitis, often called polio or infantile paralysis, is an infectious disease caused by the poliovirus.
Question 22.Which country is in the process of building the largest single Aperture Radio Telescope – FAST?
a. Japan
b. China
c. USA
d. Russia
Ans. China
Explanation: The Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope (FAST)is a radio telescope located in the Dawodang depression, a natural basin in Pingtang County, Guizhou Province, southwest China.
Question 23.The Kovvada Nuclear Park project is proposed to be setup in which State?
a. Rajasthan
b. Uttar Pradesh
c. Andhra Pradesh
d. Karnataka
Ans. Andhra Pradesh
Explanation: Kovvada Atomic Power Project is a proposed 6,600 MW nuclear power station in the state of Andhra Pradesh, India.
Question 24.Fixed Foreign Exchange Rate can be changed by
a. RBI
b. SEBI
c. Ministry of Finance
d. FIPB
Ans. RBI
Explanation: To maintain the fixed exchange rate, the Reserve Bank of India hold dollars on reserve and stand ready to exchange rupees for dollars on demand at the specified exchange rate.
Question 25.Which Institution has the final authority to interpret the Constitution of India?
a. Parliament
b. Supreme Court of India
c. President
d. Attorney General of India
Ans. Supreme Court of India
Explanation: 
The Supreme Court of India has the final authority to interpret the Constitution of India.

 

Categories: SSC CGL, SSC CGL solved question paper Tier-I exam 2016 General Awareness pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rating*